Ecseny, Polány, Mernye
(Mernyeszentmiklós) községek
ivóvízminőség-javítása

Gyakran ismételt kérdések

           

 

1. Miért fontos a víz az emberi szervezet számára?
Az emberi szervezetben lévő víz aránya 70 százalék felett van. Az életfolyamatok vizes környezetben mennek végbe. Az ember folyamatosan vizet veszít, melyet pótolni szükséges a szervezet egészséges működésének a fenntartásához.

2. Mennyi vízre van naponta szükségünk?
A felnőtt ajánlott napi folyadékigénye 2-2,5 liter. A gyermekek ajánlott folyadékfogyasztása a testsúlytól függ, de számításba kell venni, hogy ők sokkal többet mozognak, mint a felnőttek. Ezért gyermekek esetében is jó szívvel ajánlható a napi 2-2,5 liter folyadék fogyasztása.

3. Milyen problémák vannak a három település ivóvízével?
Polányban, Mernyén és Mernyeszentmiklóson a kút vízében a vas és az ammónium, Ecsenyben az ammónium határérték feletti. A vas határértéke 200 µg/liter, melynek többszöröse mérhető a polányi, mernyei és mernyeszentmiklósi kutaknál. Az ammónium határértéke 0,5 mg/liter, melynél magasabb értéket mértek mindegyik településen.

4. Milyen élettani hatásai vannak a rossz minőségű ivóvíznek?
Az ammónium közvetlenül nem mérgező, de a körülményektől függően nitritté, illetve a nitráttá alakulhat, amely már veszélyes a szervezetre, különösen a csecsemőkére. A vas jelenlétének ugyan nincs egészségkárosító hatása, azonban rontja az ivóvíz élvezeti értékét és használhatóságát.

5. Mennyire felel meg a településeken szolgáltatott ivóvíz a nemzetközi előírásoknak?
Az emberi fogyasztásra szánt víz minőségét az Európai Unióban a 98/83/EK Irányelv határozza meg, melynek alapja a WHO ajánlása. Az Irányelvet előcsatlakozási időszakunk jogharmonizációja keretében az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló – a 47/2005. (III. 11.) Korm. rendelettel módosított - 201/2001. (X.25.) Kormányrendelet formájában vezették be hatályos jogszabályként Magyarországon.

Ecseny, Polány, Mernye (Mernyeszentmiklós) községek területén lévő ivóvízbázis olyan mértékben tartalmaz ammóniumot és vasat, amely szint meghaladja a jelenleg hatályos, és az EU normákhoz igazított 201/2001 (X.25.) Kormányrendelet előírásait.

6. Milyen források állnak rendelkezésre a beruházás megvalósítására?
A három településen megvalósuló projekt nettó költsége mintegy 271 millió forint. Ennek 87,5 %-át, csaknem 240 millió forintot nyújt támogatásként az Európai Unió és a magyar állam. Az önrész biztosítása érdekében az Önerő Alaphoz adott be támogatási igényt társulásunk.

7. Mikor valósulhat meg a beruházás?
A Támogatási Szerződés szerint a projekt befejezésének dátuma: 2013. december 31.

8. Milyen eszközöket telepítenek az uniós támogatás segítségével?
Az Ecseny és Polány ivóvízminőség javítása egyedileg, a települések meglévő vízmű-telepén új, komplex vízkezelési technológia létesítésével valósul meg. Mernye község mernyeszentmiklósi településrészén az ivóvízminőség javítása a Mernye központi részén üzemelő vízműből vízátvétellel történik a jelenlegi vízkezelési technológia bővítésével. A meglévő mernyei vízmű Mernye központi belterületi részén kívül ellátja Somodor és Szentgáloskér településeket, valamint Szentgáloskér Lapapuszta külterületi részét is.

Tervezett vízkezelési technológiák:

Ecseny: ammóniamentesítés, fertőtlenítés.
Polány: ammóniamentesítés, vastalanítás, fertőtlenítés
Mernye: ammóniamentesítés, vastalanítás, fertőtlenítés

Az ecsenyi és a polányi vízműben (egykutas vízművek jelenleg) a vízellátás biztonságának fokozása érdekében tartalékkút fúrása történik kútfej kialakítással, gépészettel, nyersvíz vezetékkel. A polányi vízmű-rendszeren a biztonságos vízellátás érdekében nyomásfokozó épül. A mernyei meglévő vízmű rekonstrukciója (a mernyeszentmiklósi településrészen élők igényeinek megfelelő kapacitással) a projekt részeként megvalósul. A két településrész közötti összekötő vezeték kerül kialakításra a szükséges nyomásfokozó berendezéssel együtt. Mindhárom ivóvízminőség javítással érintett vízműnél megoldódik a hálózatok mechanikai tisztítása, és kialakításra kerülnek a mosatáshoz szükséges hálózati csomópontok.

9. Mekkora terhet jelent ez a lakosságnak?
Az ivóvízminőség-javító program megvalósításához nincs szükség a lakosság anyagi hozzájárulására. A projekt az Európai Unió és a magyar állam támogatásával valósul meg.

10. Hogyan érhetünk el megtakarítást a vízfogyasztásban?
A csepegő csappal akár több köbméter víz is kárba vész, ami a vízpazarlás mellett a pénztárcánknak is megterhelő. Az egyik legnagyobb vízfogyasztó a WC-tartály, melyet célszerű víztakarékosra cserélni.

Néhány ötlet a takarékoskodáshoz. Ne folyassuk feleslegesen a vizet: kézmosásánál, borotválkozásnál csak a feltétlenül szükséges mennyiséget engedjük. Fürdés helyett javasolt tusolás. Zuhanyrózsának olyan tusolót válasszunk, amely levegővel keveri a vizet, így kevesebb vízzel is ugyanazt a hatást érhetjük el.

A mosógépet töltsük meg teljesen, negyedig-félig töltve pazarlás beindítani. Mosogatásnál az edények tisztásánál csak az öblítéshez használjunk folyóvizet. A főzéshez felhasználandó alapanyagok (főleg zöldségek) tisztítását is álló vízben célszerű kezdeni, a tisztítás befejező fázisát folyó vízben megoldani.

Ahol van kút, ott azt használjuk locsolásra! Gyűjtsük az esővizet, amely lágy víz, a növények jobban szeretik. Az ágyásokat, a fák földtányérjait, növények közti szabad területeket takarjuk le avar-faforgáccsal. Az így létrejött talajtakarónak köszönhetően ritkábban nő a gyom, a talaj kevesebbet párologtat, így kevesebb locsolásra lesz szükség. Öntözzünk inkább este (főleg a meleg nyári napokban), mert akkor kevesebb a párolgás. Építsünk ki csepegtetős öntözőrendszert, amellyel hatékonyabbá válik az öntözés.


Kérjük, írja meg kérdéseit, melyekre választ szeretne kapni az ivóvíz minőségével kapcsolatban!

E-mail: ivoviz@mernye.hu

Utolsó frissítés: 2013-09-11